Descendenţa

Descendenţele antice de vindecare din Tibet cuprind atât o tradiţie orală, cât şi una scrisă.

Aceste cunoştinţe au fost transmise atât prin tradiţia monastică, cât şi prin cea non-monastică.

În continuare sunt enumerate informaţii succinte cu privire la specialiştii vindecării prin mantra, care alcătuiesc o parte importantă a descendenţei pe care Dr. Nida Chenagstang o transmite studenţilor săi, norocoşi să studieze cu el.

Jamyang Khyentse Wangpo (1820 – 1892) a fost unul din conducătorii mişcării Rime (non-sectariene). A fost un maestru şi un învăţat budist desăvârşit, respectat de învăţaţii din toate şcolile budiste. A scris diverse texte despre medicina tibetană, precum "rGyud bZhi bsDus Don Nyingpo"  (‘Esenţa rezumată a celor Patru Tantre’). De asemenea, a adunat incantaţii tantrice pentru vindecare într-o carte foarte renumită, cunoscută sub denumirea de "Khyentse sNags Bum" (‘Cele o sută de mii de mantre ale lui Khyentse).

Ju Mipam (1846 – 1912) s-a născut în Kham. A fost studentul lui Jamyang Khyentse Wangpo. Ju Mipam a început să studieze filozofia budistă la o vârstă foarte fragedă, devenind unul dintre cei mai renumiţi învăţaţi ai acelor timpuri. A scris texte despre Vajrayana, astrologie şi medicină tibetană şi a adunat informaţii despre artele populare – precum forma foarte veche de divinaţie numită JuThig (divinaţia funiei) – care au fost în pericol de a fi pierdute. Lucrările sale cuprind 14 volume în total.

Ju Mipam este cunoscut în special pentru lucrările sale referitoare la medicina tibetană; în special, lucrări despre analiza urinei şi diagnosticarea pulsului, precum şi o carte despre formulele medicinei tibetane tradiţionale.  A scris un text important, cunoscut sub  denumirea de "Mipam sNags Bum" (‘Cartea lui Mipam a celor o sută de mii de mantre’). În acest text, a scris despre medicina tibetană şi tradiţia gTerma; a selectat şi a adunat multe dintre aceste mantre importante pentru vindecare. Aceste scrieri s-au concretizat în cea mai cunoscută carte despre vindecarea prin mantra din Tibet.

Dr Nida a studiat lucrările ambilor maeştrii; învăţăturile sale – şi propriul text despre vindecarea prin mantra – sunt bazate pe învăţăturile acestor doi maeştri desăvârşiţi.

Khenpo Troru Tsenam (1928 – 2005) a fost unul dintre cei mai remarcabili învăţaţi ai medicinei tibetane din timpurile recente. A fost un specialist şi un perpetuator al liniei sale de descendenţă cu adevărat desăvârşit în cadrul tradiţiilor Nyingma şi Kagyudpa, precum şi un perpetuator al învăţăturilor Yuthok Nyinthig şi al tuturor celorlalte învăţături tibetane medicale. Khenpo Trotsenam este renumit pentru respectarea strictă a acelui aspect al învăţăturilor medicinei tibetane care descrie pregătirea complexă şi complicată a Pilulelor Preţioase tibetane (Rinchen Rilbu). Mai mult, a fost singura persoană cunoscută din Tibet care a perpetuat studiul limbii sanskrite. A fost un învăţat, un medic şi un maestru spiritual de excepţie. În timpul vieţii sale rodnice şi exemplare, Khenpo Trotsenam a fost directorul Universităţii Medicale Tibetane din Lhasa, spunându-se despre el că ar fi fost o reîncarnare a Buddhei al Medicinei.

Dr. Nida Chenagtsang a reuşit să realizeze practicile Yuthok Nyinthig şi Vajrayana şi a primit învăţăturile medicinei tibetane datorită lui Khenpo Trotsenam.

Khenpo Tsultrim Gyaltsen a fost un învăţat şi un perpetuator foarte renumit al liniei sale de descendenţă în cadrul tradiţiilor Nyingma şi Sakya. A fost un expert în studiul astrologiei, medicinei tibetane şi al filozofiei budiste, fiind un perpetuator al învăţăturilor medicale Yuthok Nyinthig. şi-a dedicat viaţa medicinei tibetane şi astrologiei şi a lucrat numeroşi ani la MenTseKhang din Lhasa.

Dr. Nida a primit învăţăturile Yuthok Nyingthig, cele referitoare la vindecarea prin mantra, medicina tibetană tradiţională şi Vajrayana tocmai de la Khenpo Tsultrim Gyaltsen.

Dr Nida Chenagtsang s-a născut în Amdo, Tibet. Interesat de medicina tradiţională a poporului său, Dr. Nida şi-a început pregătirea medicală timpurie la Spitalul local de Medicină Tibetană Tradiţională. Mai târziu, a studiat cu bursă la Universitatea de Medicină Tibetană din Lhasa, finalizându-şi pregătirea medicală în anul 1996. Dr. Nida şi-a însuşit pregătirea practică la Spitalele de Medicină Tibetană Tradiţională din Lhasa (MenTse Khang din Lhasa) şi Lhoka.

Dr. Nida a publicat o serie de articole şi cărţi despre medicina tibetană tradiţională. A cercetat laborios tratamente medicinale tibetane antice, specializându-se în renaşterea terapiilor externe, care i-au adus reputaţie în domeniul medicinei tibetane atât în Orient, cât şi în Occident.

Dr. Nida este directorul Academiei Internaţionale pentru Medicină Tibetană Tradiţională (AIMTT) şi co-fondatorul Institutelor Internaţionale Ngak-Mang (NMI), înfiinţate pentru a păstra şi menţine cultura Rebkong Ngakpa în cadrul societăţii tibetane moderne. Învăţăturile dr. Nida sunt cunoscute la scară largă în Asia, Europa, Rusia, SUA şi Australia, unde a pregătit studenţi în medicina tibetană tradiţională, Masajul Ku Nye, Vindecarea prin mantra, Regim şi Comportament, Analiza Viselor, Sa Che (geomanţie), precum şi Naşterea şi Moartea conform medicinei tibetane.

Toate cursurile, seminariile şi conferinţele sunt organizate de AIMTT şi NMI.

Fluent în limba engleză, dr. Nida este un comunicator experimentat şi competent, cu o abilitate sofisticată de a preda occidentalilor subtilităţile acestor modalităţi tradiţionale.